Z NIZKO GLEDANOSTJO NA POTI V SEVERNO KOREJO

Kaj naj naredi urednik, če odgovorna urednica od njega zahteva objavo slabega, zavajajočega, neprofesionalnega prispevka? Na primeru Pfeifer/Krajnc smo se naučili, da urednik ali voditelj ne smeta povedati, da takšen prispevek objavljata na izrecno zahtevo odgovorne urednice, saj sledijo sankcije. Uredniku tako ostane le ena možnost – da se pod oddajo ne podpiše. 

In smo že skoraj v Severni Koreji. Osrednja informativna oddaja nacionalne televizije, Dnevnik, gre v eter brez navedbe, kdo je oddajo uredil. Če se torej sprašujete, zakaj kdaj na ekranu v končni špici ne vidite podpisanega urednika, zdaj veste. Ker se urednik skuša držati profesionalnih standardov, pa mu tega ne dovolijo.

Res je ugrabiteljev nacionalne televizije veliko, a še vedno ne dovolj, da bi pokrili vsa uredniška, voditeljska in novinarska mesta. Zato prihaja do ”težav”, kot je prej opisana. Prihaja pa tudi do obratne situacije, ko novinar skuša profesionalno opraviti svoje delo, pa je na mestu urednika ”pravi” kader, generalnemu vodstvu zvesti član vojske ugrabiteljev.

Navodila novinarjem tako niso le neprofesionalna, ampak že prav bizarna. Npr., če si urednik zamisli, da je treba ”kuriti” afero dopolnilno zdravstveno zavarovanje, potem morajo to temo novinarji vključiti v svoja poročlila tudi z dogodkov, na katerih sploh ne govorijo o zavarovanju. Ne mine dan brez takšne umetne produkcije ”novic”. In ko se novinar takemu ”proizvajanju” zavajajočih novic upre, je deležen najprej pokrovitejskih nasvetov, ”da je postavljanje vprašanj, tudi če na dogodku neke teme ne obravnavajo, osnovno novinarsko delo”, in ko ne izpolni bizarnih zahtev, sledi kritika in slaba ocena dela.

Mi še vedno vztrajamo pri profesionalnih standardih. Zato so naši izdelki verodostojni. Če iz prej navedenih razlogov niso, se pod njih ne podpišemo. O izdelkih ugrabiteljev ste si gledalci že ustvarili svoje mnenje in ga izražate tudi s tem, da jih več ne gledate. Slaba gledanost oddaj pa je trenutno navječja skrb ugrabiteljev. Nekako so upali, da gledalci ne bodo opazili, da ne znajo delati televizije, da so pri proizvodnji zavajajočih informacij zgolj amaterji. Na njihovo žalost ste jih spregledali.

,
%d bloggers like this: