REBERNIKOVA POMAGA PRIPRAVLJATI SEZNAME ZA ODPUŠČANJE

Kar smo slutili, se začenja dogajati. Finančno stanje RTV-ja je katastrofalno, Grah Whatmoughova finančna akrobatika, prikrivanje dejanskega stanja, lažno prikazovanje dobička se končuje na edini možen način – denarja je zmanjkalo.

Generalno vodstvo je ob soglasju Nadzornega sveta prodalo še zadnjo ”hišno srebrnino” (podrobneje o prodaji, odzivu Ministrstva za kulturo in nato ”pojasnilu” generalnega vodstva v članku nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca).

In ko zmanjka denarja, sledi odpuščanje. V nove vsebine, sodobne tehnologije, celo v obnovo obstoječe zastarele opreme generalno vodstvo že ves svoj mandat ne investira. Potrebno je zmanjšati stroške, torej sestaviti sezname ”odvečnih” ljudi. Tokrat seveda ne gre za upokojevanje ”zaslužnih”, ki so odhajali tudi s po 50.000 € odpravnine. Ne, zdaj bodo na seznamih tisti, ki vodstvu niso všeč. 

Zagotovo bodo na seznamih tudi snemalci, kamermani, montažerji, računovodje, administratorji itd, zagotovo bo tudi kdo iz kakšne druge enote kot je Televizija Slovenija, ampak največ in prvi bodo s Televizije Slovenija, če smo čisto natančni, iz Informativnega programa na TVS. 

Zato je Urbanija, v.d. direktorja TVS, že pred časom ”s sklepom kolegija direktorja” pripravil normative. Normative, ki jih nihče ne more izpolniti, normative, ki jih v praksi udejanjajo zgolj v Informativnem programu TVS. 

Tako smo pred dnevi dobili dopis odgovorne urednice Jadranke Rebernik, v katerem piše, da ”dajem navodilo, da poročilo o delu za april, ki ga boste oddali v prihodnjem tednu, opremite še z ocenami po normativih”. 

Če ne razumete – v poročilo o delu novinarji napišemo, kaj smo v minulem mesecu delali (če se vam to zdi čudno, imate prav – kaj smo delali, so nam naročili nadrejeni uredniki in je objavljeno na televiziji, torej vsi vidijo in vedo, kaj smo delali). V tem poročilu o delu pa moramo zdaj še sami oceniti, koliko je to v skladu z Urbanijevimi normativi!?!

Naši nadrejeni torej ne vedo, kaj delamo, zdaj moramo pa še sami oceniti svoje delo. Še enkrat, z normativi, ki jih nihče ne more doseči (samo kot primer, voditelj Odmevov, ki se na oddajo začne pripravljati že dan prej in je nato v službi do 23. ure, bi moral vsak mesec odvoditi 17 Odmevov, več primerov pa najdete tukaj).

Dejansko pa to pomeni, da se moramo ”samoprijaviti”, opraviti umazano delo eksekutorjev – oddati poročilo o delu, po katerem nihče od nas ne dosega predpisane ”norme”. Tistega, ki ne dosega norme, pa se lahko odpusti. Urbanija bo nato samo izbral poročila najbolj ”problematičnih” novinarjev in jih poslal Grah Whatmoughu.

Grah Whatmough je sicer pred časom Nadzornemu svetu pojasnil, da so ti normativi nični, da torej ne veljajo, ampak navodilo Urbanije in dopis Rebernikove dokazujeta, da Grah Whatmoughove besede veljajo točno toliko – nič.

Kako bodo vse to pravno formalno izvedli, je za ekipo pravno formalno nezakonito imenovanih ljudi ”mala malica”. Da mislijo resno, dokazuje tudi časovnica – dopis Rebernikove smo prejeli v petek po 14 uri, torej tik pred začetkom vikenda in prvomajskih praznikov. Le nekaj ur za tem, ko je Grah Whatmough poslal vsem sodelavcem na RTV čestitko ob 1. maju in zapisal, da gre za praznik, ki ”nas opominja na pomembnost dela, dostojanstva delavcev in medsebojno solidarnost, saj brez zaposlenih ni napredka in razvoja družbe”. 

Sprašujemo se, ali Grah Whatmough, Urbanija in Rebernikova vse to delajo izredno natančno in premišljeno, ali se jim takšne umazanije enostavno posrečijo?

,
%d bloggers like this: