USTAVNI PRAVNIK AVBELJ NA SKRIVAJ OBISKAL GRAH WHATMOUGHA

V četrtek, ko je Ustavno sodišče obravnavalo ustavno pobudo o noveli zakona o RTV, so nekateri ”dobro obveščeni” posamezniki začeli objavljati informacije, da naj bi bilo že vse odločeno, da bo US odpravilo zadržanje in da se je razmerje prevesilo v 4:3 za odpravo zadržanja.

Medtem ko so desnici naklonjeni mediji začeli objavljati ”ekskluzivne informacije”, da je vlada uspela ”zlomiti” dva ustavna sodnika, ki da bosta glasovala za odpravo zadržanja novele zakona o RTV, se je v ozadju pripravljala popolnoma drugačna bitka.

Vse ”ekskluzivne” objave so bile zgolj nov poskus izvajanja pritiska na ustavne sodnike. V naprej se je objavilo, kako bi naj kdo glasoval, zraven pa je takoj sledil pogrom nad sodniki. Spletni troli so ustavne sodnike začeli žaliti, jim groziti ipd. Vse z enim samim namenom: pokazati jim, kaj jih čaka, če bodo res glasovali za odpravo zadržanja.

Za vsak slučaj, če bi do odprave res prišlo, pa se je pripravljal rezervni scenarij – kot vedno do zdaj, ko generalno vodstvo skuša zaobiti odločbe sodišč. Da gre tokrat za odločilno bitko, dokazujeta hitrost in neprevidnost. 

Dr. Matej Avbelj, ustavni pravnik, ki je v javnosti znan kot človek, ki je Gregorčiču, Grah Whatmoughu, Urbaniji in Besednjak Valičevi pomagal napisati pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTV, je obiskal našo hišo. Časa za sestanek na kakšni skrivni lokaciji očitno ni bilo.

Na dan, ko so mediji in javnost špekulirali, kakšno odločitev bo sprejelo Ustavno sodišče, je prišel na naše zunanje dvorišče, za glavno RTV stavbo, kjer ni varnostnikov oz. redarjev, kjer je vstop mogoč mimo elektronskega sistema za vodenje evidence. Kjer ga torej nihče ne popiše, vpraša za osebne dokumente in namen obiska (kar je, glede na pomen RTV-ja in siceršnja pravila, obveza tako za zaposlene kot za obiskovalce). Na dvorišču ga je pričakal sam v.d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough in ga odpeljal v svojo pisarno. Kljub tej konspirativnosti, se vsem očem nista uspela skriti.

Ugibamo lahko, kakšne načrte sta kovala oz. bolje, kakšne pravne nasvete je Grah Whatmough dobil, da bi se uspel zadržati v stolčku. Bomo pa v prihodnjih dneh brez dvoma izvedeli. Preden bo Ustavno sodišče sporočilo svojo odločitev, lahko pričakujemo dodatne napade na sodnike, pritiske in diskvalifikacije, seveda zapakirane v floskule o boju za neodvisnost sodišč in nedopustnosti pritiskov na njih. Po objavi odločitve, če jim ta ne bo všeč, pa nove poskuse izigravanja odločitev sodišč, tokrat Ustavnega sodišča.

Verjetno ste pred meseci z malo dvoma brali naš zapis o Grah Whatmooghovi izjavi, ki jo vsak nov dan potrjuje: ”Odšel bom le z nogami naprej!”

,
%d bloggers like this: