GRAH WHATMOUGH TOŽI VLADO, URBANIJA GRE V BRUSELJ, REBERNIKOVA SKUŠA OBRNITI JAVNO MNENJE

Strinjamo se z AGW – želimo, da RTV zadiha svobodno in neodvisno! Brez njega. Andrej Grah Whatmough je na še eni od številnih bizarnih tiskovnih konferenc (v dveh letih jih je imel več, kot vsi dosedanji generalni direktorji RTV-ja skupaj) natrosil toliko neumnosti, da je težko izbrati najhujšo. 

Recimo, glede političnih pritiskov je dejal, da so bili glede tega eno leto tiho. Če imate dobre živce, ste njega, Urbanijo, Gregorčiča gledali in poslušali v raznih Arenah, referendumskih oddajah, Odmevih itd bolj pogosto kot mnoge voditelje in voditeljice, ki jim je ”politično neodvisno” generalno vodstvo ukinilo oddaje ali odvzelo turnuse. Niso bili tiho, niso tiho, res pa je, da vsakič, ko se oglasijo, dobi javnost en razlog več, da podpre njihov odhod.

Grah Whatmough in Uroš Urbanija kot gosta v oddaji Vide Petrovčič

Ponovil je laž, ki sta jo vsaj dva prejšnja generalna direktorja že večkrat  zanikala:  ”z ugotavljanjem tehnoloških viškov smo ustvarili v teh dveh letih za 5 milijonov letnih prihrankov na stroških dela, kar še ni uspelo nobenemu vodstvu do zdaj… in zavod je po letu 2016 prvič posloval brez izgube”. Kako izgledajo ti ”tehnološki viški” smo že pisali. Milijoni so šli za odpravnine, denar je Grah Whatmough dobil s prodajo hišne srebrnine, delnic, ki so se sicer prodajale za razvojne projekte. Zato v hiši ni ne razvoja, ne sodobnih tehnologij, ne novih oddaj. In že večkrat omenjen vrh ledene gore ”tehnoloških prihrankov” – Irena Bočko, njegova desna roka za finančno akrobatiko, se je pred meseci upokojila, dobila visoko odpravnino, zdaj pa honorarno nadaljuje svoje delo. In to ne par ur na teden, ne s ciljem primopredaje poslov, ampak z vsemi prostojnostmi, kot jih je imela prej. S polnim delovnim časom. 

Po odločitvah sodišč, da je nezakonito imenovan, da je nezakonito razrešil direktorico televizije, zdaj Grah Whatmough toži vlado zaradi povrnitve stroškov zaradi višjih stroškov dela. Ja, vemo, že večkrat ste prebrali, da ta isti Grah Whatmough tega zahtevka prejšnji vladi ni poslal. Očitno je z njo imel boljši dialog kot s sedanjo, ki ji očita, da z njo ni dialoga


S sodišči ima Grah Whatmough sicer nenavaden odnos. Zaupa jim, da bodo kaznovali vlado, ne zaupa jim, da bodo pravilno odločili glede ustavne pritožbe, glede svojega nezakonitega imenovanja ne zaupa drugostopenjski odločitvi, zato pa zaupa prvostopenjskemu sodišču, ki je odločilo drugače?!?


Mi ne zaupamo njegovi presoji, saj ocenjuje, da ”izpolnjuje enake pogoje kot vsi pred njim imenovani generalni direktorji RTV Slovenija”. Med zadnjimi so bili to Igor Kadunc, Marko Filli, Anton Guzej in Aleks Štakul. Vsi so imeli veliko delovnih izkušenj, tudi na vodilnih položajih, tudi na RTV-ju. Edina izjema je bil Anton Guzej, ki je prišel na položaj na podoben način kot Grah Whatmough. Pred RTV-jem je bil zaposlen v Avto Celje. Tudi on je javno priznaval, da se na medije ne spozna, a on je na prejšnjem delovnem mestu vsaj nabiral vodstvene izkušnje, medtem ko je bil Grah Whatmough šef samemu sebi. Tako nekompetentnega generalnega direktorja še ni bilo. Na papirju, in kot se je izkazalo v dveh letih, tudi v praksi.

v.v. direktorja Televizije Uroš Urbanija


V bitko za svoje položaje so zdaj vključili vsa razpoložljiva orožja. Po včerajšnji objavi pisma v Dnevniku, v katerem je Grah Whatmoughje izrazil željo po srečanju s predsednico Evropske komisije Ursuli von der Leyen in podpredsednico Evropske komisije Veri Jourovi, so ocenili, da to ni dovolj. V Bruselj se tako odpravlja v.d. direktorja Televizije Uroš Urbanija, da bo tam osebno skušal prepričati Jourevo – ne vemo sicer, v kaj. Tudi če bi ga Joureva sprejela, tudi če bi imel Urbanija kak argument, pa ga nima, tudi če bi bil sposoben koga prepričati, pa smo na primeru kandidature v EBU videli, da ni, kaj pa pričakujejo od Joureve? In kaj lahko Jureva naredi? Pokliče sodišče v Sloveniji, vlado, parlament in jim naroči, naj zaščitijo nezakonito imenovano generalno vodstvo? Res? Nobene boljše ideje? A to je bil Avbljev nasvet?

dr. Matej Avbelj, ustavni pravnik

V odločilno bitko pa je šla tudi uredniško/novinarsko/voditeljska ekipa. Medtem ko ignorirajo dejansko največjo afero meseca, brskanje po skoraj 200 računih, za včerajšnjo novico o pismu Grah Whatmougha veselo ugotavljajo, da je ”top news” in da vsa država govori o tem. Če tega niste opazili, ni z vami nič narobe. Pismo Grah Whatmougha pač ne zanima nikogar. Še prejemnice, Joureve, ne.

Evropska komisarka Vera Joureva

Rebernikova in Korenova menita, da je to temo treba nadgraditi. Da je treba imeti goste v studiu, komentarje ipd.  Gregorčič, Grah Whatmough, Urbanija, javnost komaj čaka, da sliši njihova mnenja o… O čem že? O odločitvah sodišč? O odločitvah neodvisnih komisij Državnega zbora? O nevzdržnih razmerah, ki jih je generalno vodstvo ustvarilo na RTV-ju?


Resnično ne razumemo, kaj želijo doseči. Prepričati javnost, da se je na referendumu zmotila? Najbolje, da imamo še en referendum, na katerem bomo glasovali, da se Grah Whatmougha, Urbanije, Gregorčiča, Rebernikove, Korenove, Geriča, Plaskanove, Elikana, Svetine, Krevsa, Nahtigala, Zadravčeve, Bočkove, Sovinka, Ančimerja in še koga ne zamenja? Da se jim podeli neomejen mandat? 

Če se je vsa zgodba začela z zaničevalnimi izjavami vodstva, da je nezadovoljna zgolj peščica novinarjev, je vsem v Sloveniji in Evropi že dolgo jasno, da je problem le peščica političnih nastavljencev .

,
%d bloggers like this: