ZARADI ”UREDNICE VSEGA”* MEDNARODNEGA DOGAJANJA VSE MANJ

Oddaje »pravih« uredniških kadrov dokazujejo, kako slabo razumejo novinarsko delo in obveščanje javnosti o pomembnem, tudi mednarodnem dogajanju. V torkovih informativnih oddajah ob 17h in v Dnevniku, ki jih ureja isti urednik, smo tako videli, kam se obrača »tanker«, kot RTV Slovenija rad poimenuje v. d. direktorja televizije Uroš Urbanija.

V Poročilih ob 17h, 16. 5. 2023, je dnevni urednici Valentini Plaskan v sodelovanju z v. d. urednice zunanjepolitične redakcije Ksenijo Koren na plan oddaje uspelo uvrstiti eno novico (24 sekund) in en prispevek o dogajanju na tujem (1 minuta in 46 sekund) ali skupaj dobri dve minuti. Brez primerjave to seveda nikomur nič ne pove. Zato smo pogledali, kako je bilo na isti dan eno leto prej. V Poročilih ob 17, 16. 5. 2022, je bilo zunanjepolitičnim temam namenjenih skoraj 5 minut.

Pa poglejmo še v Dnevnik, morda je imela v osrednji dnevnoinformativni oddaji urednica več posluha za dogajanje na tujem. Žal. V Dnevnik je uvrstila tri (3!) zunanjepolitične vesti, kar je skupaj naneslo eno minuto in 18 sekund. In to kljub izredno dinamičnemu dnevu na svetovnem parketu: obsežni napadi v Ukrajini, uničenje raketnih sistemov, začetek zasedanja Sveta Evrope, tožbe zoper grškega premierja, največje odkritje kokaina v Italiji, evakuacije zaradi poplav v Italiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem in še bi lahko naštevali. Razlika z letom prej je osupljiva. V Dnevniku, 16. 5. 2022, je bilo za zunanjepolitične teme takrat namenjenih več kot deset minut oddaje, natančneje 10 minut in 20 sekund. V njej so, kot bi pričakovali, sodelovali tudi novinarji dopisniške mreže RTV Slovenija v tujini, ki jih zadnje tedne redko slišite ali vidite v dnevno-informativnih oddajah. Na elektronska sporočila dopisnikov, prek katerih v. d. urednice zunanjepolitične redakcije vsako jutro predlagajo številne pomembne teme, Ksenija Koren niti ne odgovarja več.

* Ksenija Koren je v nekaj mesecih, kar je del politično nastavljenega vodstva na RTV-ju, najprej neuspešno kandidirala za mesto odgovorne urednice MMC-ja, nato postala urednica Dnevno informativnih oddaj na v Informativnem programu TVS, nato urednica zunanje političnega uredništva, vmes še urednica Odmevov, nekaj časa je opravljala več od navedenih funkcij hkrati, zdaj pa je ponovno oddala kandidaturo za odgovornega urednika MMC-ja.

,
%d bloggers like this: