NEPOSREDEN NAPAD NA USTAVNE SODNIKE

Spraševali smo se, kakšna bo zadnja poteza generalnega vodstva pred ponedeljkovo sejo Ustavnega sodišča. In smo dočakali najhujši napad na sodstvo v sodobni zgodovini.

Urednik in novinar Jaka Elikan, ki ga poznamo po vpitju na stavkajoče kolege in policijski preiskavi zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja, je v sobotni Dnevnikovi rubriki Izpostavljeno “analiziral” dosedanje odločitve ustavnih sodnikov in nato ugibal, kaj se bo zgodilo v ponedeljek.

Pri tem je neposredno napadel dva sodnika, enega zato, ker bo mogoče glasoval za odpravo zadržanja novele zakona o RTV, drugega pa zato, ker bo mogoče prišel na sejo in s tem zagotovil sklepčnost. “Pravi” ustavni sodniki naj bi sejo namreč obstruirali.

Morebitno dejanje obeh naj bi bilo po mnenju Elikanovih pazljivo izbranih sogovornikov moralno sporno in nestrokovno.

Sporočilo je dvojno. Če ti odločitev ni všeč pa si v manjšini, na sejo ne prideš in s tem preprečiš glasovanje, saj seja ni sklepčna. Zelo demokratično, a ne?

Drugo sporočilo je še hujše. V naprej se sodnika, ki bi si drznil glasovati drugače, označi za moralno spornega.

Marsikaj smo že doživeli, ampak tako neposrednega in osebnega napada na ustavne sodnike pa še ne.

Pismo v Bruselj, tožba vladi in medijsko zavajanje očitno ni dalo rezultatov. Zato še zadnji obupan poskus pritiska na sodnike. Poskus, ki bo za vedno ostal zapisan kot najbolj črna točka Informativnega programa nacionalne televizije.

Zato si moramo za vedno zapomniti tiste, ki so ta nepojmljiv napad na sodstvo izvedli: avtor prispevka Jaka Elikan, urednica Dnevnika Valentina Plaskan, urednica uredništva Ksenija Koren, odgovorna urednica Jadranka Rebernik, v.d. direktorja televizije Uroš Urbanija in v.d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough.

,
,
%d bloggers like this: